Wednesday, 24 May 2017

Panduan jika berlaku kemalangan di Thailand


Bila anda kemalangan di Thailand tanpa melibatkan dengan kenderaan lain.Maksudnya terbabas sendiri. Anda mendapat rawatan di Hospital Thailand.
Tindakan :

1. Melaporkan kemalangan di Balai Polis berhampiran.

2. Passport

3. Insurance Cover Note
( insuran kenderaan dibeli ketika memasuki Thailand )


4. Laporan Hospital


Anda layak untuk claim insuran untuk bayaran hospital ( max THB30,000 )
Proses ini memerlukan perbincangan dan budibicara dari pihak hospital.

#cikgujoe #thailand #kakitouring #gengkejarborder

Monday, 22 May 2017

4th Anniversary LC Gombak Phuket 2017 (Hari 2)


* Selesai sarapan di Dan nok kami mula bergerak ke point ke iaitu Cafe Route 41 Patthalung

* Perjalanan agak perlahan disebabkan cuaca terik dan masalah pada jentera apex (block cepat panas )

* Untuk sampai ke Route 41 kami perlu melalui Route 4

* Lokasinya lebih kurang 30km k edepan dari simpang 4 ke Trang - Patthalung

* Berehat di situ sambil  pekena cha khiaw (teh hijau) untuk pengatahuan di situ terdapat jualan sourvenior gak. korang boleh beli

- Tshirt Rout 41 250Bath
- Stiker Route 41
- Biji kopi pun ada

* Kami sambung perjalanan ke Phuket melalui route 4151 - route 4038
- route ini dapat skip bandar Trang & terus tembus ke Krabi 

* Disepanjang jalan dikelilingan kampung dan bukit bukau

* Sampai satu part kami sesak, nak bertanya orang kampung bhsa malayu tak boleh, english pun lagi laaa....dah macam ayam ngan itik

* patah balik rupanya terlajak dari simpang asal

* Dalam pukul 6.30 kami touchdown Krabi

*Isi minyak & rest 20 minit sebelum ke Phuket

*Dari Krabi nak ke Phuket kami melalui

Route 4 > Route 1002  > Route 4311 > Sarasin Bridge > Route 402 > Route 4029 > Route 4055 > Baantonsa Garden (Hotel)

*Jam 8.37pm kami touchdown Phuket island

* Sampai di hotel apex dan hunny tolong setelkan hal hotel coz dorg ada pengalaman berurusan dengan hotel tu (Baantonsai Garden)

*Lepas buat sesi tawar menawar harga kami perlu bayar seorang 330 Bath utuk 3 malam

*Malam tu semua berehat dengan tenang, tugas aku dengan panda keluar town cari tiket untuk aktivit keesokan harinya Island Hoppping

*Kami ambik package 1500Bath seorang untuk 5 pulau

* Balik hotel mandi2 rehat kejap, pukul 12am kami keluar smula cari makan
aku panda daneal & zul pomen
 

Bersambung

Sunday, 21 May 2017

4th Anniversary LC Gombak Phuket 2017 (Hari 1)

Sempena menyambut tahun ke 4 ulangtahun penubuhan LCGombak kami telah membuat aktiviti ride ke phuket. Seramai 9 orang yang mengikuti event tahun ni iaitu 

1 Aku Apex
2 Hunny Hamid
3.En Panda
4 En Califera
5 Shy Eyra  
6 Danel Adnan
7 Aqmal Hakim
8 En Zul
9 Aku

Tarikh 27 April - 2 Mei menjadi tarikh keramat bagi kami.Pada 27 mlm bersamaan hari khamis kami bertolak dari RV point Restoran Mahmood Bistro Batu Caves. Cuaca pada waktu itu agak berangin menandakan hujan bakal turun.

Team LCGombak hanya mampu escort sehingga Shell Taman Layang-Layang di sebabkan hujan mulai mencurah.

Setelah sesi bergambar selesai, Kami memulakan perjalanan dengan berbekalkan doa yg diketuai oleh En Panda.

Perjalanan terhenti seketika semasa perjalanan diatas highway berdekatan Rawang. Hujan yang lebat mengaburi penglihatan. Setelah semua rider memakai raincoat kecuali Daneal (lupa bawak). kami teruskan perjalanan. Antara tmpt wajib utuk isi minyak hala ke utara

- Shell Tg. Malim
- RnR Tapah
- RnR Simpang Pulai
- RnR Sungai Perak
*berhenti rehat 45 minit makan, solat disamping bagi masa mesin rehat
-
- RnR Juru
- RnR Gurun

Kami tiba di tempat buat urusan insuran & imigresen lbh kurg pukul 4.30 pagi. Disini kaunternya dibuka 24 jam disebabkan itu ia tempat wajib untuk kami singgah

Klik dibawah untuk lokasi
https://goo.gl/maps/xSKhN2R1eiB2
Urusan di kaunter
- untuk kapcai & seorang rider bayaran RM28
- untuk kapcai, seorang rider termasuk pembonceng RM
- untuk urusan motor atas nama pemilik lain pun bole diuruskan disni dibawah kadar rm15

* Selesai urusan passport, kami berehat  &tidur di Petronas Bukit Kayu Hitam

* Jam 7.30 kami mula bertolak ke border

* Time otw kami tak perasan Panda xde bersama kami, dah lepas dari border baru kami dapat info tayar motornya bocor kecil

*  Tapi satu hal lg tak dijangka Zul pomen sangkut kt border Malaysia sebab PTPTN 

* Kami dah mula hilang semangat untuk teruskan perjalanan

* Setelah berbincang dengan pegawai imigresen dan pegawai PTPTN zul kena buat bayaran baru dapat lepas ke luar ke Thailand

* Nasib baik Paan dan Eyra ada duit simpanan dan dahulukan RM1000 untuk bayaran PTPTN setelah budi bicara, kalau tidak kena bayar RM3000 lagi masakk.

* Lebih kurang 12pm kami selesai urusan di border Malaysia & Thailand

* Depan sikit dari border Thailand kami singgah berehenti sarapan,beli simkad 

* Kedai muslim dont worry, pekena lak aiskrim kelapa berharga 50bath

Bersambung.........











 








Monday, 28 November 2016

Road to Krabi Day 1

Assalamualaikum,

Hari ni baru ada mood nk menaip, so aku akan ceritakan pengalaman ke Krabi.  Perjalanan kami bermula dari RnR Jejantas Sungai Buloh. Masa aku sampai ramai dah ada majoriti geng ride kali ni guna motor Yamaha FZ tapi ada jugak 2 biji LC dan aku X1R. Kami bertolak lebih kurang 11.30 malam.


check point dari RnR sungai buloh - Border dan kos petrol

RnR Tanjung Malim - RM5
RnR Tapah                 - RM5
RnR Sungai Perak     - RM5 
RnR G.Semanggol    - RM5
RnR Juru                    - RM2
Rnr Gurun                  - RM3
Petronas Changlon  - RM4

Semasa nak bergerak dari RnR Gurun ke Changloon masa rtu dah masuk subuh, aku dan beberapa geng konvoi terjumpa mayat baru kena langgar lari terbaring tengah jalan. Kelam - kabut di buatnya nasib la x jauh dari situ Salah sorg dari kami patah balik semula maklumkan kepada staff shell untuk bagitau polis. Aku pulak patah balik panggil geng2 yang tengah minum kt RnR tu. Kami bergegas semula ke tempat eksiden sampai la polis datang then kami teruskan perjalanan.





Sampai di Changloon kami singgah di sebuah kedai makan untuk setel kan white card dan insuran. cuma yg perlu bagi geran motor/ salinan dan passport. bayaran RM18 sorang. Sementara tunggu insuran siap kami singgah makan kedai lempeng dan roti bakar berdekatan situ. menu utama lempeng sardin. lempeng kari ayam dan roti bakar telur separuh masak.


Plaza Tol Hutan Kmapung
Urusan insurans dan passport
Perut dah kenyang rehat pun dah cukup kami gerak semula ke kedai buat insuran dan terus ke border. kami sampai agak lewat pkul 11.30 pagi orang malaysia dah ramai beratur nak ke sana.

Restoran Lempeng
Urusan passport ada dua bahagian, satu untuk diri dan satu lagi untuk declare kenderaan.

kaunter pertama -  passport, borang tm dan insuran (kastam thailand akan bagi salinan satu surat beserta sign dan cop, surat kena bagi semula kt imigresen Thailang  masa nak balik semula ke  Malaysia (kena pau rm2)

kaunter kedua - passport dan geran (sign dan tulis no plate motor)

Lepas setel urusan imegresen kami pun selamat masok ke daerah Sadao Thailan. Kali ni baru aku belajar benda first bila masok kena beli simkad kalau hilang dari konvoi atleast bole survey guna google map or waze. So aku pun tapau simkad berharga 100bath + 20Bath (topap). Jangan lupa bagi passport time nk daftar tu. simkad ni tahan untuk sebulan include 1gb data.

kedai simcard depan sikit dari border thailand



Dah siap shopping simcard kami teruskan perjalanan ke Cafe Route 41 di kawasan patthalung. Cafe hipster ala2 zaman koboi ni mmg agak terkenal di kalangan bikers bole dikatakan check point wajib singgah.


Basahkan tekak dalam cafe aircond terasa syahdu. lebih kurang pkul 4 gerak mengala ke Trang kali ni kami ikut laluan kampung masok simpang ke kiri 5km selepas Cafe Route 41. Kami singgah makan tengahari walaupun dah petang sebenarnya berdekatan stesen kretapi pekan Trang. Sebelum sampai ke kedai makan keretapi ni kami singgah bergambar di Andaman Gatewey kat sini ada replika gajah beratur yang menjadi port wajib bergambar





Sampai kedai makan bantai je la apa yang ada yang penting kenyang. Aku cuma ambk nasi lauk telur masak lemak & rebung daging masak cili api.



Hampir pukul 6 petang kami bertolak ke krabi. sampai sana jam 8 lebih. aku nk bergambar pun beteri tinggal ciput nasib baik la ad action camera. sampai krabi lepak rehat kejap depan ketam.




Then masok kwsan pasar krabi pi makan. Nasi + ayam 3.50 murah bak ang. dah kenyang kami pi chech in hotel berdekatan Hospital Krabi. Hotel kami menginap adalah Hipster Hotel satu malam berharga 599Bath lebh kurg RM60+.

nasi 350Bath = 3.50++



Yamaha Spark 135

Aku lepak sebilik ngan budak kulim  firdaus. Dia ni lagi kental akal seminit td ptg sampai esok nye balik semula. Si firdaus ni dah banyak kali ride pi krabi, so malam tu dia bawak aku ronda pi pekan aonang. time tu la aku shopping sorvenier mne yg ad je la aku capai. dah penat shopping singgah makan kat tepi masjid Aonang. order la nasi putih tomyam ayam dan teh ais harganya 22Bath bersamaan Rm24++  korang rasa mahal ke murah?? hahaha


Hipster Hotel Krabi

Tapi bab makan aku malas nak berkira sangat yg penting kenyang tidur pun nyenyak. pukul 1.30 pagi kami gerak balik ke hotel. dalam perjalanan tu baru aku terdetik berani gak aku jalan berdua kt kawasan thailand pepagi buta ngn takde orang ni. apa2 hal pun aku tawakal je sampai la betul2 sampai depan hotel.  smpai hotel mandi2 tido. ok setel aktivit satu hari. post yg kedua akan menyusul.




Kbai
Assalamualaikum




Wednesday, 23 November 2016

Krabi Bike Week 2016



 Assalamualaikum,

Hai semua dah lama rasanya tak menaip kat sini, padahal ada je taip story pasal ride ke langkawi x penang tapi sampai la ni x siap2 lagi hahaha.

Saja nak update pembuka cerita malam ni 24/11/2016 Khamis, aku akan ride bersama group touring #Peketum ke krabi bike week. walaupun nilai ringgit dah jatuh mendadak tapi dah niat nak pi kita teruskan je


currency 22/11/16 di changlun

Dengan berbekalkan 4270bath lebih kurang 5++ aku gagah gak pi, cuma kat sana nanti tak bole nak enjoy sangat. sebenarnya ak x berapa kisah hiburan kat sana yang penting dapat ride  sampai krabi dengan motor sendiri dan selamat pergi dan balik.







Terima kasih gak kat kawan aku lee & my brother  bagi loan buat perbelanjaan kat sana. ok la sampai sini dulu posting. Balik dari sana nanti aku cerita pengalaman dalam halaman ini..

See yea!!


Assalamualaikum




Monday, 16 May 2016

Hiking Bukit Kutu Pertak Kuala Kubu Bharu



Assalamualaikum, berjumpa lagi kita, kali ini entri aku nak bercerita tentang aktiviti hari minggu bersama budak2 rumah sewa mendaki Bukit Kutu 8.5.2016 (Ahad). kali ni aku cerita pakai point la senang sikit nak paham. :)

1. Hiking ni last minit punya plan, petang sabtu tu aku, abg K ngan mokyeng pegi shopping cari baju & seluar kerja, mirul lak tidur kat rumah, kami memang tak ajak la sebabnya dari malam jumaat tu dia tak tidur.

2. Maka kami berjalan dalam wangsa walk, petang tu hujan memang lebat..dah habis pusing situ berpindah ke setapak central (kl festivel) pulak. dah setel beli barang, kami pun pergi makan kat RSMY Cheese Naan kat setapak sebelah Colombia Hospital.

3. Dah nak siap makan tu, mirul kol kata nak datang. tunggu la dia sampai. dah sampai tu terus la dia order. sambil2 makan tu mirul lak petik nak buat apa hari esok (Ahad). aku pun petik je la Bukit Kutu. memang lama dah aku nak pergi, dari blog2 aku baca bagitau jalan nya takde la ekstrim macam Bukit Tabur.

4. Mirul ngan mokyeng setuju cuma abg K jela yg tak join, malam tu jugak masuk danau kota cari treksuit pendek ngan baju tight ngam sepasang adidas ciplak rm45 hahaha

5. Lepas ronda danau kota lepak minum kejap kat mamak area situ pekena shisha dulu satu botol, plan esoknya pukul 7 pagi dah pacak kat sungai pertak. kol 1 kami pun balik rumah tidor nya pukul 3 gak hahaha

6. Tersentak dari lamunan pukul 7.15 am, tengok hp mokyeng ada miskol pukul 6 a.m, barai2 aku bangun trus kejut mirul. dia kata onn nak gerak gak ke sana walau dah lmbat. aku pun kol smula mokyeng suh mai rumah. last2 pukul 8.30 am gak baru bertolak



7. Terpacak kat pintu gerbang kampung sungai pertak pukul 10 am. hari tu mmg takde orang..parking pun senang, suasana tak macam masa kami buat bbq reunion kptm awal tahun hari tu.

8. target nak smpai puncak pukul 12. kami pun mula bergerak dari tempat parkir. mula2 kami jumpa jambatan besi then trekking dlm 10 minit jumpa lagi jambtan roboh mcm gambar bawah ni. kami redah je la air paras bawah lutut..klau naik jambatan tu kang jtuh lagi naya






9. Lepas dari anak sungai ni..akan nmpk tapak perkhemahan sebelah kiri jlan..then jalan depan lagi, nampak simpang Y....AMBIK jalan ke KANAN untuk menuju ke Bukit Kutu..if ke kiri tu trekking ke Lata Medang.

10. Okey kami teruskan perjalanan..jalan nya ad bekas 4wd lalu..so jgn risau mmg ini jalan nya...



11. hujung jalan ni akan jumpa lg satu anak sungai tanpa jambatan..yang ni memang kena redah, air pun dalam sikit atas lutut so jaga2 la mana yang x guna beg waterproof tu. paling dalam air cecah dada aku..ok la kan dapat brendam n mnyelam lepas mendaki.


12. Dah seberang anak sungai ni akan nampak signbord blah kiri dia tulis "larangan masuk hutan simpan" "jagalah kebersihan hutan kita" lebih kurang gtu la.

13. Teruskan lagi perjalanan jumpa lagi simpang Y..ambik ke KANAN (lorong nye agak kecil sikit) walaupun aku pun rasa was2 tapi instinct aku mmg kuat jalan ni betul. dlm tgah syok jalan tu, aku ternampak la kelibat pakcik berbaju merah tengah pikat burung. aku suh la mirul tanya kt pkck tu jlan ni betul tak utk ke Bukit Kutu. Skali mirul x nmpak laa, tye kt mok yeng..pun sama dia tak nampk gak.



14. Malas pnjg cerita kami pun teruskan perjalanan, jalan pun dah smula mendaki kami berenti rehat skjap lebih kurang 10 minit.


15. Nanti akan jumpa anak sungai kecik, kat sini korang boleh la topap air yg kurang mmg fresh dari atas bukit sejuk bak ang.




16. Nampak aku dah kepenatan mmg x boleh nak cover dah  sejam setengah berjalan x nmpk2 puncak.kalau jumpa signbord  "i love bukit kutu"  ini korang bole anggap check point pertama..





 17. Second check point..air dari 3 botol tinggal sebotol dah..silap nya time lalu anak sungai tadi x topap...





18. Nampak signbord ni maknanya bole la gembira sikit "LAST WATERPOINT". perjalanan nak sampai ke puncak dalam sejam lagi. curam pun makin tinggi kena daki







19. Sampai kat batu besar kami berehat lagi. kat situ kami jumpa hiker dari ijok. dorg datang berlima tapi sorang tak larat naik. so dia patah balik dari bawah nk smpai ke atas 5 jam dorg ambik masa..dorg crita la betul ke tak, aku pun tak sure.




20. Berehat dalam 15 minit kat situ, kami teruskan pendakian, kali ni kami meredah kawasan buluh..mmg byk pokok bulah bhagian atas bukit ni. so hati2 dlam setiap langkah. lupa lak cakap kat kawasan ni banyak lebah/ tebuan something like thats la. klau nak naik prepare la pkai krim or pape utk jauhkn serangga ni.


21. Time kami sampai sini jumpa rombongan dari UIA naik turun ke bwah..sempat gak bersembang, katanya dua bas yg datang,  hike smbil buat charity, ok la gak ada hikmah byk kali kami berenti. mau crowded atas tu ramai2 klau bertembung.

22. Akhirnya sampai kat atas puncak ..lebih kurang pukul 1.30pm..makan bergambar lepak hilangkan penat..kat atas tu ad 3-4 ekor anjing..so jgn takut dorg x kacau..klau dtg rapat halau gitu je.




23. Kalau ada makanan lebih bagi la skit kt binatang tu..anjing2 tu mmg mghrapkan mkanan dari hikers2..tp utk makluman anjing2 ni mmg akan ulang alik dari bwh kg pertak smpai la ke puncak.








24. Pukul 2.52 kami trun ke bawak bru je trundlm 15 minit hujan lebat. plan nk trun awal tergendala. tap nak tak nak kena redah gak. stok air minum pulak dah abes.



25. Berteduh kat batu besar 5 minit. then smbung lgi turun sampai la jumpa anak sungai pertama time daki td. fuhh terasa mcm kt syurga bila dpt minum air..sambil2 tu cuci la kjp ksut yg penuh ngn lumpur tu.

26. Dah puas berehat smbung la berjalan sampai la jump sungai sbelum ke tmpat parking yg ni dalam skit. haa kt situ apa lagi terus terjun tiruk..berendam menyelam nk mancing pon bole hahaha

27. Setel kami pun siap2 pergi kt parking. yg bawak bju spare mcm aku ngn mokyeng tukar la bju. si mirol buat kering je drive smpai batang kali berlenggeng haha

28. Sebelum smpai rumah layan tom yam kt simpng 3 batang kali sebelah bundle..msakan thai kt situ bole tahan sedap. recommanded




29. Sampai kt rumah lebih kurang pukul 8 gak. malam tu mirul ajak lepak kedai buah kt kg baru. aku mmg x larat dah, tapi nak antar baju kt dobi nye pasal kena kua gak. last2 follow dak rumh aku. si ayad pi dobi then lepak minum

30. Ok sekian sampai di sini je coretan kali ni..semoga berjumpa lagi di enrti akan datang


Seee yeaa